Op letten bij licht in de tuin
Goede lichtbronnen in de tuin kunnen een groot verschil maken. Door te spelen met licht op verschillende plekken met verschillende levels van intensiteit, kan een tuin omgetoverd worden door iets uit een sprookje. ’s Avonds buiten zitten wordt een plezier wanneer er een paar simpele stappen worden gevolgd.
Spotlight
De eerste stap om de juiste belichting in de tuin te krijgen, is om te bepalen waar de spotlights gaan. Het is niet nodig om de hele tuin belicht te hebben. Eigenlijk is het juist beter om wat donkere plekken te hebben en spotlights op bepaalde elementen te hebben. Hierbij draait alles om contrasten. Om een spotlight te kunnen maken, kan er gebruik worden gemaakt van een buitenspot. Zet dit licht op een vijver, de schutting, naast een boom. Ook een buitenspot in het groen, de bloemen en de bosjes, maakt een groot verschil in een tuin.
Intensiteit
Elk licht in de tuin hoeft niet dezelfde intensiteit te zijn. Per element in de tuin kan er bepaald worden hoe intens het licht moet zijn. Bosjes en een vijver hebben bijvoorbeeld een lagere spot nodig, zoals een grondspot buiten. Deze lampen hebben wat minder intensiteit. Bomen doen het daarentegen goed met juist wat meer intensiteit. Zacht licht is in de meeste gevallen de beste optie van licht. Dit ziet er het beste uit in de tuin, is het fijnst op het oog en werkt daarnaast het goedkoopst.
Zichtlijnen
Bedenk wat er in een tuin in het donker gezien zal worden vanaf de woonkamer of het terras. Dan wordt er rekening gehouden met zichtlijnen. Meestal worden deze al meegenomen bij het belichten van bepaalde elementen in de tuin.
Door wat licht aan het einde van de tuin te plaatsen, wordt er diepte gecreëerd. Er ontstaat zo een ruimtelijk effect, waardoor een tuin uiteindelijk groter lijkt.
Zones
Voor tuinen die misschien niet zoveel elementen hebben waar nadrukken op gelegd kunnen worden, zijn het indelen van zones een goed idee. De meeste tuinen hebben wel een stukje groen, een terras, een manier van erfafscheiding. Deze delen kunnen worden verdeeld in verschillende kleuren of verschillende manieren van verlichting. Wanneer de verschillende zones afzonderlijk zijn aangesloten, kunnen deze één voor één aangezet worden zonder dat meteen de hele tuin verlicht wordt.
Plannen
Het is handig om een idee te hebben van wat het doel is van de tuinverlichting voordat lampen ingekocht worden. Een lichtplan kan hiervoor bedacht worden. Bedenk op welke delen een spotlight kan, hoeveel intensiteit er op welke plekken komt en welke zones er in een tuin ontstaan kunnen worden. Dit zal de keuze voor verlichting makkelijker maken.