Lieveheersbeestjes en hun (positieve) eigenschappen

Afgelopen zomer had ik veel last van bladluizen op mijn planten, waardoor ze er erg deprimerend uitzagen. Toen ik van plan was om met chemicaliën te beginnen, ontwikkelde mijn lief het concept om lieveheersbeestjes te gebruiken. toch? Lieveheersbeestjes versus bladluizen? Ja, want mijn planten groeiden weer prachtig door de lieveheersbeestjes. Iedereen kent lieveheersbeestjes, maar wat begrijpen we eigenlijk van dit ongedierte? Blijkbaar doe ik zelf niet veel, dus besloot ik deze dieren nog wat meer te verkennen. Ga je naast mijn bevindingen ook kijken?

Algemeen

Lieveheersbeestjes behoren tot de kevers en zijn er in tal van reeksen, van lichtoranje/geel tot bijna zwart. Een net verpopt lieveheersbeestje heeft geen stippen, net als de larven. De larven lijken veel meer op een rups, inclusief kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensverwachting van ongeveer een jaar, dus zoals vaak wordt gedacht, beweren de stippen niets over de leeftijd van het dier.

bladluis

Zoals ik aan het begin van deze blogsite al zei, heb ik de larven gebruikt om de bladluizen op mijn bord te verwijderen, omdat dit hun voedsel is. Dit maakt de kevers buitengewoon nuttig in de tuinbouw, waar ze ook vaak worden gebruikt.

Een van de meest prominente in Nederland is het zevenstippelige lieveheersbeestje, te herkennen aan zijn rode schild en zwarte stippen. Toch zijn er in Nederland 60 soorten lieveheersbeestjes. Het verschillende gekleurde oosterse lieveheersbeestje is zo'n soort. Dit is verplaatst naar verschillende landen om te helpen bij biologisch tuinieren. Dit huisdier is inmiddels opgelost in Nederland, België en ook Engeland.

Overlast

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, omdat er ook variëteiten zijn die zich voeden met schimmels of planten. De soorten die zich uitsluitend met planten voeden, kunnen daarentegen schade aan uw planten veroorzaken. Koop dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar laat u goed informeren en kies de juiste soort. Ik heb de larven zelf gehaald via redwith black dots.nl dus neem daar zeker een kijkje.

De meeste lieveheersbeestjes zijn niet schadelijk voor producten of voedingsmiddelen, maar kunnen bij grote deals als buitengewoon vervelend worden ervaren. Dit is met name gebruikelijk wanneer er het jaar ervoor daadwerkelijk veel bladluizen zijn geweest. In de herfst proberen lieveheersbeestjes meestal een huis binnen te vallen, om op een warme plek te kunnen overwinteren. Een eenvoudige oplossing om dit tegen te gaan is het aanschaffen van een klamboe.

Lieveheersbeestjes worden daardoor gezien als een waardevol organisme, dus het gebruik van chemicaliën (chemische bestrijdingsmiddelen) is niet nodig en ook zeker niet wenselijk.

Geef een reactie
You May Also Like