Waaghalzen opgelet: hoe maak je je eigen muurschildering?

Om een muur te laten beschilderen moet je vaak iemand inhuren, waar je weer mee moet overleggen wat je precies op de muur wilt. Dit kost allemaal tijd en geld, en kan op creatieve en eenvoudige manieren vermeden worden. Dit is echter geen eenvoudige klus, je kan geen gum gebruiken als je uitschiet, dus het moet in een keer goed gaan! Daarom worden voor de echte waaghalzen de do’s en dont’s toegelicht voor het creëren van je eigen muurschildering.

Wat je vooral wel moet doen

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de ondergrond waarop je gaat schilderen glad is. Hier is het ook uitermate belangrijk dat de kleur van de muur neutraal is, zoals wit of gebroken wit. Hierdoor komt de schildering beter tot zijn recht. Als de muur dus een andere kleur is, dan moet deze eerst geverfd worden en 48 uur rusten voordat de muurschildering erop kan.

Het tweede punt is detail. De vijand van detail zijn dikke, onhandige kwasten. Zorg er dus voor dat je een aantal kwasten hebt van verschillende groottes, maar begin altijd met kleinere lijnen. Deze kan je eventueel later nog dikker maken. Als je met een grote kwast begint en de lijnen zijn te dik, dan is dit onveranderbaar en kan je weer helemaal opnieuw beginnen.

Ten slotte is het gebruiken van een beamer bij muurschilderingen een fantastische oplossing. Projecteer de gewenste muurschildering op de witte muur, en je hebt als het ware een kleurplaat gemaakt. Hiermee voorkom je fouten, die al snel gemaakt worden omdat schilderen op een muur op grotere schaal gebeurt. Om deze reden maak je sneller een inschattingsfoutje, iets wat je volledig voorkomt met het gebruik van een beamer!

Wat je vooral niet moet doen

Teveel water gebruiken om de verf mee te mengen. Er moet altijd een klein beetje water gebruikt worden zodat je geen dikke plakken op de muur krijgt. Pas er alleen mee op dat je niet te gul wordt in het toevoegen van water. In dit geval wordt de verf te dun en loopt het uit, iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen.

Denk niet dat je dit in een uurtje een volledige muurschildering kan maken. De sleutel voor een prachtige muurschildering is veel geduld. Neem af en toe pauzes en neem vooral de tijd (het liefst een hele dag) zodat je genoeg aandacht hebt om de muurschildering tot een goed eindresultaat te brengen.

De afsluiter: uitsluitend donkere kleuren gebruiken. Vooral het veelvoudig gebruik van zwart bij muurschilderingen is al snel overheersend.  Kies voor wat subtielere kleuren, zodat de muurschildering beter bij de kamer past.

Laat een reactie achter